Therapie via het internet

ggzVeel mensen kampen tegenwoordig met serieuze psychische problemen zoals depressies, burnouts en paniekaanvallen. Deze problemen maken het de persoon lastig om zich goed te kunnen concentreren op hun werk, maar ook hebben de problemen hun effect in de sociale sfeer. Om er weer bovenop te kunnen komen, wordt een bezoek aan de psycholoog geadviseerd. Dat hoeft niet eens meer in een pand, op een leren sofa zoals in films. Het is mogelijk om therapie te volgen via internet, bij een erkend psycholoog.

Het volgen van therapie via internet is al langere tijd mogelijk. Met name vanwege het vertrouwen wat GGZ biedt aan een aantal aanbieders, kiezen veel mensen voor deze optie. De genezende wijze van de therapie geldt ook voor de hulp op afstand. Uiteindelijk is de belangrijkste reden om therapie te volgen dat er een oplossing gevonden wordt voor de problemen.

Genezen in de eigen omgeving

Een voordeel van het volgen van therapie via internet, is dat de genezing plaats kan vinden in de eigen, vertrouwde omgeving. De hulp is van professionele aard en is gericht op het genezen van de klachten waarmee de persoon in kwestie geconfronteerd wordt. De klachten die iemand ervaart, vormen een beperking in het werk en het persoonlijke leven. Om erachter te komen of er psychologische ondersteuning nodig is, hebben verschillende aanbieders een zelftest ontwikkeld. Bij Interapy bestaat de zelftest uit twee anonieme vragenlijsten: de Korte Klachten Lijst en de Positieve Uitkomst Lijst. Na het invullen van deze lijsten wordt er een advies geboden met een antwoord op de vraag of professionele hulp nodig is. Een zelftest is bedoeld voor bewustwording van de ernst van de klachten.

Verschillende aanbieders van psychologische hulp

Het belangrijkste kenmerk van een goede en gedegen aanbieder van psychologische hulp via het internet, is dat zij erkend zijn door GGZ. Er zijn een aantal GGZ-instellingen die zorgen voor hulp op afstand. Zo is er bijvoorbeeld GGZ Zelfhulp, ook bekend als Prezens. Deze instelling biedt advies en ondersteuning op afstand voor mensen die last hebben van somberheid en angst. Om een eerste indruk te krijgen van de persoon en de klachten waarmee deze persoon wordt geconfronteerd, wordt er een vragenlijst aangeboden. Na het invullen van deze lijst volgt er een vrijblijvend en persoonlijk advies. Het is dan mogelijk om een adviesgesprek aan te gaan en om de aangeboden hulp te accepteren.

 

Reacties zijn gesloten.